Brief minister over W-documenten en schriftelijke verklaringen op grond van artikel 9 van de Vreemdelingenwet 2000 - Vreemdelingenbeleid (2024)

Deze brief is onder nr. 939 toegevoegd aan dossier 19637 - Vreemdelingenbeleidi.

Inhoudsopgave

  1. Kerngegevens
  2. Tekst
  3. Meer informatie
  4. Parlementaire Monitor

1.

Kerngegevens

Officiële titelVreemdelingenbeleid; Brief minister over W-documenten en schriftelijke verklaringen op grond van artikel 9 van de Vreemdelingenwet 2000
Document­datum20-05-2005
Publicatie­datum12-03-2009
NummerKST86927
Kenmerk19637, nr. 939
VanVreemdelingenzaken en Integratie (VI)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2004–2005

19 637

Vreemdelingenbeleid

Nr. 939

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VREEMDELINGENZAKEN EN INTEGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 mei 2005

Hierbij doe ik u, conform mijn toezegging van 13 april jl., een brief toekomen inzake W-documenten en de schriftelijke verklaringen op grond van artikel 9 van de Vreemdelingenwet 2000.

Wettelijk kader

Artikel 1 van de Wet op de Identificatieplicht geeft een limitatieve opsomming van documenten waarmee de identiteit van personen kan worden vastgesteld. Voor de identificatie van vreemdelingen wordt in de Wet op de Identificatieplicht verwezen naar de documenten die op grond van de Vreemdelingenwet 2000 aan vreemdelingen worden verstrekt.

Op grond van artikel 9 van de Vreemdelingenwet 2000 verschaft de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie aan de vreemdeling die rechtmatig verblijf heeft op grond van artikel 8, onder a tot en met h, en j tot en met l, een document of een schriftelijke verklaring, waaruit het rechtmatig verblijf blijkt. Desgevraagd verschaft de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie een dergelijk document of schriftelijke verklaring aan de vreemdeling die rechtmatig in Nederland verblijft op grond van artikel 8, onder i, Vreemdelingenwet 2000.

In de regelgeving is nader gespecificeerd welke modellen vastgesteld zijn als de betreffende documenten en schriftelijke verklaringen.

Hieronder wordt aangegeven welke documenten het betreft:

Document I: Document II: Document III: Document IV: Document EU: W-document

verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd verblijfsvergunning regulier voor onbepaalde tijd verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd verblijfsvergunning voor een Gemeenschapsonderdaan

Het W-document is beschikbaar voor de volgende categorieën vreemdelingen: – asielzoekers die in afwachting zijn van een (definitieve) beslissing op

de asielaanvraag – vreemdelingen van wie de verblijfsvergunning asiel voor bepaalde of onbepaalde tijd is ingetrokken en die tijdig beroep hebben aangetekend tegen de intrekking – vreemdelingen die in afwachting zijn van een (definitieve) beslissing op de aanvraag tot het verlenen van een verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd.

De reguliere vreemdelingen die rechtmatig in Nederland verblijven, kunnen in het bezit worden gesteld van een sticker waaruit het rechtmatig verblijf in Nederland blijkt. Deze sticker wordt in het paspoort geplakt en wordt bij de eerste aanvraag verstrekt door de gemeente. Voor de vervolgprocedures kan een sticker worden afgehaald bij het loket van de IND.

Problematiek

Zoals eerder aan uw Kamer is gemeld, hebben er bij de IND systeem-technische problemen voorgedaan, waardoor het niet altijd mogelijk was om vreemdelingen aan wie een verblijfsvergunning werd verleend tijdig in het bezit te stellen van een verblijfsdocument. Deze groep vreemdelingen is in het bezit gesteld van een schriftelijke verklaring op grond van artikel 9 Vreemdelingenwet 2000. Met deze schriftelijke verklaring konden deze vreemdelingen hun rechtmatig verblijf in Nederland aantonen. Het vorenstaande geldt eveneens voor asielzoekers die in het bezit zijn van een verlopen W-document en in afwachting zijn van een nieuw W-document, omdat zij nog rechtmatig in Nederland verblijven.

Daarnaast is het mij bekend dat er categorieën vreemdelingen zijn die niet altijd in bezit zijn van een paspoort, maar wel rechtmatig in Nederland verblijven. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende categorieën:

  • 1.

    vreemdelingen die vallen onder een vertrekmoratorium

  • 2.

    vreemdelingen die in Nederland mogen verblijven op grond van artikel 64 Vreemdelingenwet

  • 3.

    alleenstaande minderjarige vreemdelingen

  • 4.

    slachtoffers van mensenhandel

  • 5.

    ex-asielzoekers die een reguliere aanvraag hebben ingediend.

Oplossingen

Voor de categorieën 1 tot en met 4 zal een nieuw vreemdelingendocument beschikbaar komen, genaamd W2-document. Voor de eerste twee categorieën vreemdelingen zal het W2-document op de korte termijn beschikbaar komen. Voor de categorieën 3 en 4 zal eerst de regelgeving (artikel 4.21 Vreemdelingenbesluit 2000) aangepast moeten worden, waarna het W2-document beschikbaar zal komen. De aanpassing van het betreffende artikel zal nog een aantal maanden in beslag nemen. Hierbij wordt wel opgemerkt dat dit document alleen beschikbaar is voor vreemdelingen die geen paspoort hebben en rechtmatig in Nederland verblijven.

Voor de vreemdelingen die onder een vertrekmoratorium vallen alsmede voor de vreemdelingen die in Nederland mogen verblijven op grond van artikel 64 Vreemdelingenwet, geldt dat zij, totdat het nieuwe document beschikbaar is, in het bezit worden gesteld van een W-document.

Voor categorie 3 (de alleenstaande minderjarige vreemdeling die in afwachting is van een beslissing op de aanvraag tot verlenging van de

verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd onder de beperking «alleenstaande minderjarige vreemdeling» dan wel de aanvraag tot verlening van de verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd onder de beperking «voortgezet verblijf») geldt dat, totdat het nieuwe document beschikbaar is, de vreemdeling in het bezit kan worden gesteld van een schriftelijke verklaring op grond van artikel 9 Vreemdelingenwet 2000 (zie ook Aanhangsel van de Handelingen, nr 1029, vergaderjaar 2004–2005). In de schriftelijke verklaring op grond van artikel 9 van de Vreemdelingenwet 2000 staat dat de betreffende vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijft. Ik benadruk dat deze schriftelijke verklaring geen identiteitsbewijs is in de zin van de Wet op de Identificatieplicht en ook niet als zodanig gebruikt kan worden.

Voor vreemdelingen die in afwachting zijn van een definitieve beslissing op een reguliere aanvraag, waaronder de eerder genoemde categorie 5, geldt dat van hen in alle redelijkheid verwacht mag en kan worden dat zij in het bezit zijn van een paspoort. Van de vreemdelingen die een reguliere aanvraag indienen en niet in het bezit zijn van een paspoort, mag en kan in beginsel worden verwacht dat zij zich wenden tot diplomatieke vertegenwoordiging van het land van herkomst om een paspoort aan te vragen.

In eerder gestelde vragen van het Kamerlid De Wit (SP) op 24 december 2004 (Aanhangsel van de Handelingen, nr. 920, vergaderjaar 2004–2005) heb ik aangegeven dat aan vreemdelingen die na afloop van hun asielprocedure een reguliere aanvraag indienen in geval zij niet over een geldig identiteitsdocument kunnen beschikken een brief verstrekt kan worden waarin staat vermeld dat zij rechtmatig in Nederland verblijven. In dit kader is mij bekend en in de Vreemdelingencirculaire vastgelegd dat door de Somalische autoriteiten uitgegeven documenten niet door Nederland worden erkend, nu er in Somalië geen internationaal erkend centraal gezag is. De Somalische vreemdelingen die niet in het bezit zijn van een paspoort, kunnen in het bezit worden gesteld van schriftelijke verklaringen op grond van artikel 9 van de Vreemdelingenwet 2000. Hiermee kunnen deze vreemdelingen hun rechtmatig verblijf in Nederland aantonen. Voor de andere reguliere vreemdelingen geldt dat van hen verwacht wordt dat zij zich wenden tot de diplomatieke vertegenwoordiging van het land van herkomst voor het aanvragen van een paspoort.

De IND verstrekt desgevraagd schriftelijke verklaringen op grond van artikel 9 van de Vreemdelingenwet 2000 aan de vreemdelingen die daarvoor in aanmerking komen.

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, M. C. F. Verdonk

3.

Meer informatie

  • 19637 - Vreemdelingenbeleid

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

Brief minister over W-documenten en schriftelijke verklaringen op grond van artikel 9 van de Vreemdelingenwet 2000 - Vreemdelingenbeleid (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6357

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.